news

Πεδίο εφαρμογής της υπεριώδους λάμπας

May 18, 2023

Πεδίο εφαρμογής του υπεριώδους λαμπτήρα


Η υπεριώδης ακτίνα έχει μια ισχυρή βακτηριοκτόνο επίδραση, αλλά της δυνατότητα διείσδυσης στα αντικείμενα είναι πολύ αδύνατη. Ισχύει στη διαστημική απολύμανση του λειτουργούντος δωματίου, του θαλάμου εγκαυμάτων, του μολυσματικού θαλάμου και του αποστειρωμένου δωματίου, καθώς επίσης και της απολύμανσης των ανθεκτικών στη θερμότητα άρθρων και της επιτραπέζιας επιφάνειας.
Είναι το υπεριώδες μήκος κύματος στη σειρά 240~280nm που μπορεί να σκοτώσει και να καταστρέψει τη μοριακή δομή του DNA (δεσοξυριβονουκλεϊνικό οξύ) ή το RNA (ribonucleic οξύ) στα βακτηρίδια και τους ιούς, προκαλώντας το θάνατο των κυττάρων αύξησης και (ή) των αναπαραγωγικών κυττάρων, που επιτυγχάνουν επίδραση της αποστείρωσης και της απολύμανσης. Ειδικά όταν το μήκος κύματος είναι 253,7, η βακτηριοκτόνος επίδραση του UV είναι η ισχυρότερη.
Γενικά, το μήκος κύματος υπεριώδες φως που φθάνει στο έδαφος αφότου διαπερνά το φως του ήλιου την ατμόσφαιρα είναι 287~390 NM, το οποίο παρεκκλίνει από βέλτιστη σειρά μήκους κύματος αποστείρωσης του υπεριώδους φωτός (περίπου 250~285 NM). Είναι κυρίως επειδή η απορρόφηση του ατμοσφαιρικού στρώματος όζοντος μειώνει την ταχύτητα υπεριώδης ένταση χαμηλότερη από 290nm στο φάσμα φωτός του ήλιου, έτσι η δυνατότητα αποστείρωσης του φωτός του ήλιου είναι κατώτερη από αυτός του ειδικού λαμπτήρα υπεριώδους αποστείρωσης.
Γενικά θεωρείται ότι το υπεριώδες φως μπορεί να αλλάξει και να καταστρέψει τη δομική μεταλλαγή, να αλλάξει τα γενετικά και μεταγραφικά χαρακτηριστικά των κυττάρων, και να κάνει τους οργανισμούς να χάσουν δυνατότητα της πρωτεϊνικών σύνθεσης και της αναπαραγωγής. Η απορρόφηση άλλων πρωτεϊνών (η αιχμή απορρόφησης του αρωματικού δαχτυλιδιού στη φαινυλαλανίνη, tryptophan και tyrosine είναι 280 NM) μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν ρόλο διαδικασία αποστείρωσης του υπεριώδους φωτός.